złociste blaty ciasta nasączone ponczem pomarańczowym, przełożone konfiturą pomarańczową i oblane czekoladową ganache. specjalnie zrobiony na 60 urodziny mojego taty.
Składniki:
Ciasto:
200 g masła, bardzo miękkiego
1 szklanka (180 g) cukru, najlepiej drobnego
1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
4 jajka
350 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12%
Poncz pomarańczowy:
100 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
50 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau)
50 ml zaparzonej herbaty
Przełożenie:
około 300 g dżemu pomarańczowego (np. z kawałkami skórek)
100 ml likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki brązowego cukru (może być biały)
250 ml śmietanki kremowej 30%
200 g ciemnej czekolady
Dekoracja:
połówki brzoskwiń z zalewy
Kilka wiśni
Orzeszki ziemne
bita śmietana w sprayu
Tort delicja pomarańczowo-czekoladowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do misy miksera włożyć miękkie masło i ucierać na wysokich obrotach przez około 10 minut aż będzie białe i puszyste. Dodać cukier i wanilię i dalej ucierać przez około 5 minut. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas dokładnie ubijając po kolejnym dodanym (po około 3 minuty po każdym jajku.
Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do utartej masy dodać przesiane mąki, najlepiej bezpośrednio przez sito, bardzo delikatnie połączyć (mąkę najlepiej dodawać partiami, najpierw dodać 1/3 mąki i bardzo delikatnie przemieszać kilka razy szpatułką. Dodać drugą część mąki i znów delikatnie przemieszać. Dodać ostatnią porcję mąki i połączyć na jednolitą masę, starać się nie zmniejszać objętości masy). Pod koniec mieszania z mąką dodać śmietanę i wszystko delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Piec przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
2.Polewa: W rondelku wymieszać kakao z cukrem, wlać wodę i wymieszać. Dodać śmietankę i podgrzewając na małym ogniu mieszać aż cukier i kakao się rozpuści. Odstawić z ognia. Dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż się całkowicie roztopi. Ostudzić i zostawić na minimum 1 godzinę do zagęszczenia.
3.Przygotować przełożenie: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami soku lub likieru, odstawić. Do rondelka wlać resztę likieru lub soku, dodać dżem i zagotować. Dodać rozprowadzoną mąkę, wymieszać i zagotować, odstawić z ognia.
4.Ciasto przekroić na 3 blaty. Kolejno nasączać je ponczem, czyli mieszanką likieru, soku pomarańczowego i herbaty, smarować dżemem - ułożyć dolny blat na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia, rozsmarować 1/2 dżemu, przykryć drugim blatem, nasączyć go, rozsmarować resztę dżemu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Skropić resztą nasączenia. Tort posmarować ostudzoną i zgęstniałą polewą. Wierzch udekorować połówkami brzoskwiń , wisienkami i bitą śmietaną a boki oblepiamy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi.
Komentarze