Tort pomarańczowo - czekoladowy

0 (0 ocen)

Tort jest lekki, ale słodki. Pomarańcze łagodzą słodycz czekolady i orzeźwiają całą kompozycję. To jeden z takich tortów, któremu nie sposób się oprzeć. Jest delikatny, pyszny, rozpływający się w ustach. A przy tym bardzo prosty w wykonaniu.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki gorącej wody
    150g cukru
    100g mąki pszennej
    100g mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem
    100g gorzkiej czekolady
    400g śmietany kremówki
    2 opakowania Śmietan-fixu (lub innego produktu utrzymującego bitą śmietanę)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    25g cukru
    Aromat pomarańczowy

    Marmolada pomarańczowa
    Sok pomarańczowy
    Delicje z nadzieniem pomarańczowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort pomarańczowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód tortownicy o średnicy około 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Jajka ubić z wodą na puszystą masę. Ubijając, dodać cukier i cukier waniliowy - całość ubijać mikserem 2 minuty.
    Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Składniki sypkie dokładnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy, wierzch gładko wyrównać. Piec 25-30 minut w 180stopniach. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Zupełnie zimne ciasto przekroić na dwa równe krążki.
  • 3. 4 łyżki marmolady wymieszać z 3 łyżkami soku pomarańczowego i rozsmarować na spodzie ciasta.
  • 4. Czekoladę zetrzeć na tarce, łyżkę odłożyć na dekorację.
  • 5. Śmietanę ubić na sztywno dodając zagęstnik do śmietany, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać aromat pomarańczowy i czekoladę, delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na warstwie marmolady, gładko wyrównać - pozostawić 1/3 kremu na wierzch tortu. Na kremie ułożyć drugi krążek, lekko przycisnąć. Ciasto skropić sokiem pomarańczowym i posmarować pozostałym kremem z czekoladą.
  • 6. Tort posypać odłożoną czekoladą i udekorować marmoladą pomarańczową i ciasteczkami.
  • 7. Przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Marmolada pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort pomarańczowo-czekoladowy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

To może cię zainteresować