Tort andaluzja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać delikatnie łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm,wyłożonej papierem tylko na spodzie. Piec ok. 25-30 min. w 175*.
Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.Spód włożyć z powrotem do tortownicy.
2.masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem. Śmietankę ubić i po trochu dodawać do masła, potem sok z cytryny.Na koniec zmiksować z letnią żelatyną, ale nie długo.Zaraz wyłożyć do tortownicy na biszkopt.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
3.masa 2-Czekoladę rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić do płynnego.Masło zmiksować z pudrem, potem czekoladową śmietanką.Wyłożyć do tortownicy. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić.
4.polewa- Puder wymieszać z kakao i wodą na gęstą papkę. Wstawić nad parę i dodać masło, pokrojone w kawałki.Mieszać do rozpuszczenia masła.Rozpuścić też żelatynę z gorącą wodą i wmieszać do polewy kakaowej. Odstawić z pieca i przestudzić do letniego. Dodać śmietanę i polać cały tort. Na górze zrobić rozetki z bitej śmietany i ozdobić w/g własnego gustu.
Komentarze