TORT ANDALUZJA

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis podpatrzyłam:
/przepis/tort-andaluzja
Lecz zrobiłam po swojemu.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt::
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3 budynie czekoladowe
    -1 łyżka mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    masa cytrynowa:
    -2 cytryny-sok
    -100 g. cukru pudru
    -100 g. masła
    -100 ml. śmietanki 30%
    -3 łyżeczki żelatyny+1/4 szklanki wody

    masa czekoladowa:
    -100 g gorzkiej czekolady
    -100 ml. śmietanki 30%
    -100 g. masła
    -50 g. cukru pudru


    polewa czekoladowa:
    -1/2 masła-125 g.
    -7 łyżek cukru pudru
    -3 łyżek kakao
    -ok.4 łyżek wody
    -1 łyżeczki żelatyny
    -ok. 2 łyżek gorącej wody
    -5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %

    rozetki:
    -bita śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort andaluzja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać delikatnie łopatką. Wylać do tortownicy 27 cm,wyłożonej papierem tylko na spodzie. Piec ok. 25-30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.Spód włożyć z powrotem do tortownicy.
  • 2. masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem. Śmietankę ubić i po trochu dodawać do masła, potem sok z cytryny.Na koniec zmiksować z letnią żelatyną, ale nie długo.Zaraz wyłożyć do tortownicy na biszkopt.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  • 3. masa 2-Czekoladę rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić do płynnego.Masło zmiksować z pudrem, potem czekoladową śmietanką.Wyłożyć do tortownicy. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić.
  • 4. polewa- Puder wymieszać z kakao i wodą na gęstą papkę. Wstawić nad parę i dodać masło, pokrojone w kawałki.Mieszać do rozpuszczenia masła.Rozpuścić też żelatynę z gorącą wodą i wmieszać do polewy kakaowej. Odstawić z pieca i przestudzić do letniego. Dodać śmietanę i polać cały tort. Na górze zrobić rozetki z bitej śmietany i ozdobić w/g własnego gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krem cytrynowy Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować