Krem budyniowy:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
250 g masła
1/2 szkl. cukru
200 g chałwy waniliowej
Krem śmietanowy:
1/2 l śmietany kremówki
1 śnieżka
2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach gorącej wody
Dodatkowo:
1 litrowy słoik wiśni w kmompocie
1 p biszkoptów
1 szkl. naparu z kawy (najlepiej rozpuszczalnej) - moc naparu zależy od osobistych preferencji; ja dałam 2 łyżeczki
płatki migdałowe
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Zmniejszyć nieco obroty miksera i dodać powoli cukier. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.Obroty miksera zmniejszyć do minimum i mąki dodać do masy jajecznej. Na koniec po łyżce dodać olej. Ciasto na blaszkę o wymiarach 35x25. Piec ok.25 min w 180 st. Ja zawsze patrzę, czy biszkopt odchodzi od boków blaszki. Wówczas jest gotowy. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa placki.
2.Krem budyniowy: Z mleka, cukrów i proszku budyniowego ugotować budyń. Ostudzić. Masło w temp.pokojowej utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać pokruszoną chałwę.
3.Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubić ze śnieżką i połączyć z rozpuszczoną, letnią żelatyną. Ja nie dosładzam cukrem, bo ciasto i tak będzie odpowiednio słodkie.
Komentarze