biszkopt jasny (na formę 23 x 38 cm):
5 jaj
½ szkl. cukru kryształu
½ szkl. mąki pszennej
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
biszkopt ciemny:
5 jaj
½ szkl. cukru kryształu
½ szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
biszkopt orzechowy:
5 jaj
½ szkl. cukru kryształu
15 dag orzechów mielonych
1 pełna łyżka bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
krem karmelowy:
200 g masła
puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g
½ szkl. orzechów siekanych
1 łyżka soku z cytryny
50 ml spirytusu
krem śmietanowy:
660 ml schłodzonej śmietany 30 %
3 wafelki orzechowe w czekoladzie (np. Grześki, Prince Polo, Princessa) ok. 100 g
1 galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru pudru
Tort na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo, ciągle ubijając dodawać cukry a następnie po jednym żółtku. Mąkę i proszek przesiać i delikatnie wmieszać w masę. Na koniec dodać olej, wymieszać. Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni.
2.Biszkopt ciemny: białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo, ciągle ubijając dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki, proszek i kakao przesiać i delikatnie wmieszać w masę. Na koniec dodać olej, wymieszać. Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni.
3.Biszkopt orzechowy: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Orzechy wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia, dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec 20 min. w temp. 160 stopni.
4.Krem karmelowy: mleko gotować 2,5 godziny pod przykryciem i wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ugotowane mleko, sok z cytryny, spirytus i orzechy.
5.Krem cappuccino: galaretkę rozpuścić w ½ szkl. wrzącej wody. Czekoladę pokroić w kostkę. Szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko i zagotować ciągle mieszając. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, kawę cappuccino, zimą ale jeszcze płynną galaretkę i czekoladę.
6.Krem śmietanowy: wafelki pokroić w kostkę, galaretkę rozpuścić w ¾ szkl. wrzącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, bardzo powoli dodawać galaretkę, wmieszać pokrojone wafelki.
7.Przełożenie: biszkopt jasny posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć krem karmelowy i przykryć biszkoptem ciemnym. Biszkopt ciemny posmarować pozostałym dżemem, nałożyć krem cappuccino i krem śmietanowy (odłożyć 6 łyżek) a następnie przykryć biszkoptem orzechowym, rozsmarować odłożony krem śmietanowy i posypać czekoladą.
Porady
Biszkopty po upieczeniu i wystudzeniu naponczować herbatą.
Komentarze