Tort na każdą okazję

4.75 (218 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny tort, który sprawdzi się na każdą okazję.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt jasny (na formę 23 x 38 cm):
    5 jaj
    ½ szkl. cukru kryształu
    ½ szkl. mąki pszennej
    1 małe opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    biszkopt ciemny:
    5 jaj
    ½ szkl. cukru kryształu
    ½ szkl. mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    biszkopt orzechowy:
    5 jaj
    ½ szkl. cukru kryształu
    15 dag orzechów mielonych
    1 pełna łyżka bułki tartej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem karmelowy:
    200 g masła
    puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g
    ½ szkl. orzechów siekanych
    1 łyżka soku z cytryny
    50 ml spirytusu

    krem cappuccino:
    2 szkl. mleka
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 małe opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżki cukru kryształu
    250 g masła
    4 łyżki suchej kawy cappuccino (u mnie śmietankowej)
    1 galaretka cytrynowa
    1 czekolada mleczna

    krem śmietanowy:
    660 ml schłodzonej śmietany 30 %
    3 wafelki orzechowe w czekoladzie (np. Grześki, Prince Polo, Princessa) ok. 100 g
    1 galaretka cytrynowa
    3 łyżki cukru pudru

    dodatkowo:
    słoik dżemu truskawkowego
    2 paski gorzkiej czekolady
    gorzka herbata z cytryną
Wystaw ocenę:

4.75 (218 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo, ciągle ubijając dodawać cukry a następnie po jednym żółtku. Mąkę i proszek przesiać i delikatnie wmieszać w masę. Na koniec dodać olej, wymieszać. Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni.
  • 2. Biszkopt ciemny: białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo, ciągle ubijając dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki, proszek i kakao przesiać i delikatnie wmieszać w masę. Na koniec dodać olej, wymieszać. Wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni.
  • 3. Biszkopt orzechowy: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Orzechy wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia, dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec 20 min. w temp. 160 stopni.
  • 4. Krem karmelowy: mleko gotować 2,5 godziny pod przykryciem i wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ugotowane mleko, sok z cytryny, spirytus i orzechy.
  • 5. Krem cappuccino: galaretkę rozpuścić w ½ szkl. wrzącej wody. Czekoladę pokroić w kostkę. Szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko i zagotować ciągle mieszając. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, kawę cappuccino, zimą ale jeszcze płynną galaretkę i czekoladę.
  • 6. Krem śmietanowy: wafelki pokroić w kostkę, galaretkę rozpuścić w ¾ szkl. wrzącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, bardzo powoli dodawać galaretkę, wmieszać pokrojone wafelki.
  • 7. Przełożenie: biszkopt jasny posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć krem karmelowy i przykryć biszkoptem ciemnym. Biszkopt ciemny posmarować pozostałym dżemem, nałożyć krem cappuccino i krem śmietanowy (odłożyć 6 łyżek) a następnie przykryć biszkoptem orzechowym, rozsmarować odłożony krem śmietanowy i posypać czekoladą.

Porady

Biszkopty po upieczeniu i wystudzeniu naponczować herbatą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować