Do nasączenia:
2 łyżki konfitury jagodowej
1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody
Krem:
15 g żelatyny w proszku
1/4 szklanki zimnej wody
200 g jogurtu jagodowego
2 czubate łyżki konfitury jagodowej
275 g śmietany 30%
2 łyżki cukru z wanilią
2 śmietan-fixy
125 g borówek amerykańskich
Wierzch:
250 g śmietany 30%
1 śmietan-fix
1,5 łyżki cukru z wanilią
20 g borówek amerykańskich
Torcik jagodowy z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Mąki przesiać do miseczki, dodać proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać, odłożyć na bok. Do drugiej miski przełożyć białka i ubić je na sztywno. Stopniowo dodać do nich cukier i dobrze wymieszać. Dodać po jednym żóltku i wymieszać dobrze. Następnie partiami dodawać suche składniki i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarni rozgrzać do 180 st i wstawić ciasto.Piec około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Gdy lekko przestygnie wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie. Następnie wyjąć z formy i położyć na blacie wyłożonym papierem spodem do góry. Zostawić na noc.
2.Kolejny dzień:
Nasączenie: Do rondelka przełożyć konfiturę i dodać łyżkę wody. Zagotować,aż się rozpuścić. Przetrzeć przez sito. Płyn który otrzymamy połączyć z wodą i dobrze wymieszać.
3.Krem: Żelatynę przełożyć do miseczki małej i wlać wodę. Zostawić do napęcznienia. Do dużej miski przełożyć jogurt jagodowy i dodać konfiturę. Wymieszać dobrze mikserem. W kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę i płynną przelać do jogurtu. Ponownie dobrze wymieszać. Odłożyć miskę do lodówki na około 10 minut aby masa lekko stężała. Po tym czasie do kolejnej miski przelać śmietanę, dodać cukier i wymieszać mikserem. Dodać zagęstnik i ubić na sztywno. Ubitą śmietanę przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać delikatnie mikserem.
4.Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół. Na paterę położyć pierwszy krążek biszkopta, zapiać obręcz od tortownicy i nasączyć biszkopt płynem jagodowym. Na nasączony płat rozsmarować połowę kremu. Na kremie ułożyć wszystkie borówki. Na borówki rozsmarować resztę kremu. Drugi biszkopt także nasączyć ale stroną która będzie dotykała kremu ( wierzch powinien zostać suchy), połozyć go na kremie i delikatnie docisnąć. Odłożyć torcik do lodówki na 3-4 godziny.
5.Wierzch/dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Z tortu odpiąć obręcz tortownicy.Delikatną warstwę śmietany rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Następnie wycisnąć małe rozetki na całej powierzchni tortu. Na koniec ułożyć połówki borówek.
Komentarze