Torcik wuzetka z borówką amerykańską i galaretką

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    120 g mąki tortowej
    13 dag cukru
    2 czubate łyżki ciemnego kakao
    50 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Poncz:
    100 ml nalewki z czarnej porzeczki
    100 ml przegotowanej wody

    Krem śmietanowy:
    1/2 litra śmietany kremówki
    25 dag sera mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    1 śmietan fix

    Wierzch:
    1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa
    25 dag borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Torcik wuzetka z borówką amerykańską i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18w4x02 1. Ciasto:
    Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy,
  • image-10tso9f 2. dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie szpatułką wymieszać do połączenia, na koniec wlać roztopione zimne masło, ponownie wymieszać,

  • image-0y3jhhe 3. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wym 25/30 cm piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 30 minut.Wystudzić w formie, po czym wyjąć i przekroić wzdłuż na połowę.

  • image-0auv5j2 4. Krem:
    Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany.

    Przygotowujemy poncz:
    Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu.
  • image-2bp3k4x 5. Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.

Porady

Warstwę czekoladowego ciasta po nasączeniu ponczem z nalewki porzeczkowej można cienko posmarować konfiturą z czarnej porzeczki-zyska na smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Czekolada Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować