Torcik czekoladowo-miętowy

5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Pyszne, wilgotne ciasto o czekoladowo-miętowym smaku które rośnie bez "górki". Przełożyłam go lekkim miętowym kremem na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem startej czekolady. I do ciasta i do masy dodałam składnik który może budzić wśród Was kontrowersje, są to krople miętowe. Proszę się nie zrażać

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    50 g kakao
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka sody
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    110 g miękkiego masła
    2 duże jajka
    1/2 szklanki mocnej kawy (2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 1/2 szklanki gorącej wody)
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka kropli miętowych

    Krem miętowy z kawałkami czekolady:
    500 ml śmietanki kremówki
    3 łyżki cukru
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka kropli miętowych
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki zimnej wody


Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Torcik czekoladowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, kakao, sól, sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, całe jajka, mleko, krople miętowe, miksując dodawać gorącą kawę. Gotowe ciasto rozlać do 2 jednakowych tortownic o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.
  • 2. krem:
    Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, wlać wodę, zostawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Lekko podgrzać na małym paliku do rozpuszczenia. Dodać krople miętowe, wymieszać.
    Kremówkę z cukrem ubić na sztywną masę (przez ok. 2-3 minuty). Do żelatyny dodać ok. 2 łyżki ubitej kremówki, wymieszać, dodać do reszty śmietany, cały czas przy tym miksując. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odłożyć ok. 2 łyżki do posypania na wierzch, resztę wsypać do kremu, wymieszać. Podzielić na 2 równe części. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać, posypać resztą startej czekolady. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mięta Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować