Sernik czekoladowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
wszystkie składniki razem połączyć ale nie zagniatać, tylko ma wyglądać jak sypki piasek.tak wymieszane i połączone składniki wsypujemy do tortownicy i lekko uklepujemy i wyrównujemy. wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiekamy 15-20 min. na tak zapieczony spód wylewamy masę serową i pieczemy.
2.masa serowa:
ser zmiel 3 razy albo kup mielony
3.czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kakao i wymieszaj na jednolitą masę. schłódź. dodaj czekoladę do sera i żółtka maki i cukier- wyrób na gładką masę.
osobno ubij białka na sztywno, dodaj do masy i lekko wymieszaj. masę wylej na zapieczone ciasto i piecz 45-50 min.
pozostaw ciasto do samo-wystygnięcia.
4.masa miętowa:
rozpuść landrynki w kąpieli wodnej.
5.ciepłe landrynki, galaretki i żelatynę dobrze wymieszaj żeby składniki się połączyły- można też blenderem. przestudź.
śmietanę ubij na sztywno a następnie dodaj po trochu rozpuszczone landrynki z galaretką i żelatynę.
masę wylej na zimny sernik i pozostaw do zastygnięcia.
na wierzch polej czekoladę.ozdób cukrową różą.
Komentarze