Inna wersja popularnego włoskiego deseru. Biszkopty zastąpiłam złocistymi paluchami z ciasta francuskiego a do kremu dodałam karmelizowaną marchewką ,która nadała ciekawego smaku a także pięknego wyglądu . Pycha !
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Podział składników na konkurs:
Składniki podstawowe z zestawu B
-15 dag marchewki (waga po obraniu)
-330 ml śmietany 30%
-1/2 op. ciasta francuskiego
Tiramisu z karmelizowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy, wycinamy 6 pasków o wymiarach 2cm*30cm, pieczemy na złoty kolor w temp.200 stopni
ok.15 min.
2.Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy cukier i wodę , gdy
cukier sie rozpuścimy dokładamy marchew. Karmelizujemy marchew na wolnym ogniu , cały czas mieszając. Gdy płyn
odparuje zdejmujemy z ognia i studzimy. Nie karmelizujemy zbyt długo bo marchew się zrobi twarda.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy.
Śmietane ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy mascarpone ,mieszamy. Do kremu wlewamy żelatynę
oraz marchew, miksujemy.
4.Foremkę (30*18cm) wykładamy folią spożywczą, układamy dwa paluchy francuskie 1/3 część kremu i w taki sposób
układamy dwie kolejne warstwy . Tiramisu schładzamy 12 godz. w lodówce.
Komentarze