Tiramisu bezjajeczne

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nie jadam surowych jaj ani nie piję alkoholu, dlatego postanowiłam nieco przekształcić przepis na ten pyszny, włoski deser. Tiramisu wyszło pyszne, delikatnie i intensywnie kawowe. Wcale nie odstaje od tego oryginalnego.

  • 40 min

Składniki:

  • -800 g serka mascarpone
    -500 g śmietanki 30 %
    -400 g podłużnych biszkoptów
    -300 ml wrzącej wody
    -7 łyżek kawy rozpuszczalnej
    -5 łyżek cukru pudru
    -2 kostki gorzkiej czekolady
    -1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Biszkopty Tiramisu Kawy

Tiramisu bezjajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę wysypujemy na miseczkę. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy aby dobrze się rozpuściła.
  • 2. Śmietanę ubijamy na puch.
  • 3. Serek ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo, ciągle miksując dodajemy ubitą śmietankę.
  • 4. Przygotowujemy blaszkę 24x36 cm. Połowę biszkoptów moczymy każdy osobno przez 2-3 sekundy w kawie i układamy na blaszce. Wylewamy połowę masy. Następnie układamy kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i wylewamy kolejną połowę masy.
  • 5. Deser posypujemy kakao (najlepiej przez cieniutkie sitko), na wierzch ścieramy czekoladę na tarce o grubych oczkach. Wkładamy do lodówki aż się schłodzi (najlepiej na noc).

Porady

Śmietanka do ubijania musi być bardzo dobrze schłodzona (najlepiej żeby spędziła minimum 12 godzin w lodówce)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Kawa Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Urodziny Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować