Tatar cayenne z sosem sojowym na specjalne okazje

0 (0 ocen)

  • 20 min

Moim zdaniem to najlepszy przepis na smacznego tatara. Myślę, że warto wypróbować.

  • 20 min

Składniki:

  • 75 dag dobrej wołowiny
    1 średnia cebula
    3 żółtka
    1 duża łyżka soli
    1 łyżeczka sosu sojowego
    2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
    pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    1/3 łyżeczki pieprzu chilli cayenne
    1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
    szczypta vegety do smaku

    do dekoracji:
    cebula szalotka
    1 żółtko
    ewentualnie ogórki kiszone oraz zielone oliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tatar cayenne z sosem sojowym na specjalne okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy razem z jedną cebulką na drobnych oczkach maszynki do mielenia.
    Do zmielonego mięsa i cebuli dodajemy pozostałe składniki. Jeśli nie jesteśmy pewni, co do ilości soli lepiej na tym etapie dodać mniej, a później dosolić do smaku. Następnie przez kilka minut energicznie wyrabiać ręką, aby uzyskać gładką masę. Jeśli mięso jest zbyt suche można wlać kilka łyżek wody mineralnej.
    Z gotowej masy formujemy kotleciki z wgłębieniem na środku i układamy na talerzu. We wgłębienia nakładamy odrobinę żółtka i posypujemy szczyptą chili cayenne.
    Dekorujemy pokrojoną drobno szalotką, oraz ogórkiem kiszonym oraz zielonymi oliwkami. Podawać z chlebem.

Porady

Tatar powinien być dość pikantny, jednak nie przesadzajmy z ilością przypraw na samym początku. Po wyrobieniu masy można spokojnie doprawiać do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować