Garmażerka na specjalne okazje

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Przygotowanie przystawki było moją inwencją twórczą oraz efektem zamiłowania do dekorowania

  • 60 min

Składniki:

  • -20 plastrów szynki gotowanej dużej
    -1 ozór wołowy
    -40 dag pasztetu dziadunia
    -sałatka jarzynowa wg.własnego przepisu(6 kulek + zawijana w szynce wg.uznania)
    -mały majonez winiary
    -paczka włoszczyzny do wywaru
    -szczypta vegetty do wywaru
    -2 kulki ziela angielskiego do wywaru
    -2 liście laurowe do wywaru
    -3 paczki żelatyny z przyprawami
    -mały słoik ogórków marynowanych
    -mały słoik pieczarek marynowanych
    Dekoracje:
    -główka sałaty dekoracyjnej
    -ogórek zielony
    -papryka pomarańczowa
    -kiść winogron białych
    -kiść winogron ciemnych
    -1 papryka czerwona
    -1 melon żółty
    -1 jabłko
    -2 pomidory
    -pęczek rzodkiewek
    -pudełko wykałaczek

Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Garmażerka na specjalne okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe łabędzie 1. Robienie garmażerki zaczynamy od przygotowania najważniejszych jej składników.Do dużego garnka wlewamy 3/4 garnka wody z dodatkiem vegetty wg. uznania,lisci laurowych i ziela angielskiego,zagotowujemy.Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy ozora i obrana włoszczyznę.Gotujemy aż do miękkości ozora.W tym czasie gdy ozór jest gotowany przygotowujemy dekoracje.Dekoracje mogą państwo przygotować według swojego uznania (podałam przykładowe składniki do dekoracji pokazanej na zdjęciu)po wykonaniu dekoracji zawijamy sałatkę jarzynową w szynkę i układamy na półmisku, dużym talerzu lub szybie tak jak na zdjęciu.Obok szynki układamy pokrojonego ozora oraz pokrojony w grube plastry pasztet.Kolo tak ułożonego pasztetu formujemy kuleczki z sałatki jarzynowej(najlepiej za pomocą łyżki do lodów).Całość ozdabiamy sałatą dekoracyjna i różnorodnymi dekoracjami przygotowanymi przez nas.Gdzieniegdzie układamy marynowane pieczarki i ogórki(na zdj.znajdują się one w koszyczku zrobionym z melona). Na koniec robimy kleksy majonezowe na sałatce,ozorku,szynce i pasztecie.Do tak przygotowanej garmażerki przygotowujemy żelatynę w proporcji 3 paczki żelatyny na 8 szklanek(250ml)wody.Na koniec gdy żelatyna będzie lekko stężała wylewamy na garmażerkę(najlepiej za pomocą woreczka śniadaniowego)

Porady

Jeśli chcemy wykonać dekoracje tak jak na zdjęciu potrzebne będą noże do carvingu lub nóż jarzyniak(do łabędzia,ananasa,rzodkiewek,papryki,ogórka)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować