1 miękkie awokado,
1 jajko na twardo,
mieszanka ulubionych sałat (ja dodaję rukolę, rzymską i masłową),
1 dorodny pomidor sparzony i obrany ze skórki,
1 średni ogórek,
ocet balsamiczny lub sok z cytryny
garść rzeżuchy
łyżka oleju słonecznikowego,
sól, pieprz do smaku.
Nowalijkowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałaty rozdzieramy na mniejsze kawałki
Dodajemy pokrojone w sporą kostkę awokado, pomidora i ogórka.
Posypujemy rzeżuchą.
W drugiej miseczce mieszamy łyżkę oleju (lub oliwy), łyżkę octu balsamicznego i łączymy z solą i świeżo zmielonym pieprzem. Powstałym sosem polewamy sałatkę i podajemy.
2.Sałatkę można podawać również z bazylią i mozarellą. Kombinacji jest wiele. Ja wpadłam na pomysł dodania rzeżuchy gdy po świętach zostało mi sporo tej rośliny posianej jako wielkanocna dekoracja.
Komentarze