TORT NA SPECJALNE OKAZJE

0 (0 ocen)

  • 4 min

Pyszny torcik jaki zrobiłam dla córci na roczek :)

  • 4 min

Składniki:

  • na biszkopt: (ja piekłam dwa biszkopty więc potrzebowałam dwa razy takiej samej ilości składników)
    - 5 jajek
    - szklanka cukru
    - szklanka mąki pszennej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki octu
    krem budyniowy- typu karpatka:
    - dwa budynie
    - cukier - tyle co jest podane na jednym opakowaniu
    - mleko 500ml- dwie szklanki
    - margaryna
    krem kubusiowy- pomarańczowy widoczny na przekrojeniu torta:
    - 0,5 litra soku typu kubuś
    - 1 budyń śmietankowy
    - 1 galaretka- smak dowolny
    bita śmietana:
    - 200 ml śmietanki 30%
    - 2 śnieżki
    - 1-2 śmietan fix
    truskawki i kolorowa posypka do dekoracji
    ewentualnie dżem do przełożenia musi być kwaskowaty-czarna porzeczka lub jabłkowo-aroniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na specjalne okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę. Pod koniec ucierania dodajemy ocet. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. pod koniec ucierania dodajemy pianę z białek. Pieczemy około 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 2. krem budyniowy
    Budynie gotujemy w 500 ml mleka i dodajemy cukier tyle ile jest podane na 1 opakowaniu.Ostudzony łączymy z margaryną.
  • 3. masa kubusiowa
    Sok gotujemy i na nim gotujemy budyń. Do budyniu dodajemy galaretkę i gotowe. Po przygotowaniu krem jest trochę rzadki ale po wystygnięciu robi się bardzo gęsty.
  • 4. bita śmietana:
    Śmietankę 30% ubijamy na sztywno,dodajemy bitą śmietanę i ewentualnie śmietan fix. Ja dodaję ponieważ później się tak nie rozłazi i lepiej się dekoruje tort.
  • 5. biszkopty przecinamy i smarujemy podanymi masami według uznania. Ja zawsze na pierwszym przecięciu biszkoptu daję dżem - w tym przypadku własnej roboty dżem jabłkowo-aroniowy.

Porady

Jeśli chcemy uzyskać ciemny krem wystarczy dodać odrobinę kakao do bitej śmietany lub kremu typu karpatka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować