Pyszny torcik jaki zrobiłam dla córci na roczek :)
4 min
Składniki:
na biszkopt: (ja piekłam dwa biszkopty więc potrzebowałam dwa razy takiej samej ilości składników)
- 5 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki octu
krem budyniowy- typu karpatka:
- dwa budynie
- cukier - tyle co jest podane na jednym opakowaniu
- mleko 500ml- dwie szklanki
- margaryna
krem kubusiowy- pomarańczowy widoczny na przekrojeniu torta:
- 0,5 litra soku typu kubuś
- 1 budyń śmietankowy
- 1 galaretka- smak dowolny
bita śmietana:
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 śnieżki
- 1-2 śmietan fix
truskawki i kolorowa posypka do dekoracji
ewentualnie dżem do przełożenia musi być kwaskowaty-czarna porzeczka lub jabłkowo-aroniowy
Tort na specjalne okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę. Pod koniec ucierania dodajemy ocet. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. pod koniec ucierania dodajemy pianę z białek. Pieczemy około 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2.krem budyniowy
Budynie gotujemy w 500 ml mleka i dodajemy cukier tyle ile jest podane na 1 opakowaniu.Ostudzony łączymy z margaryną.
3.masa kubusiowa
Sok gotujemy i na nim gotujemy budyń. Do budyniu dodajemy galaretkę i gotowe. Po przygotowaniu krem jest trochę rzadki ale po wystygnięciu robi się bardzo gęsty.
4.bita śmietana:
Śmietankę 30% ubijamy na sztywno,dodajemy bitą śmietanę i ewentualnie śmietan fix. Ja dodaję ponieważ później się tak nie rozłazi i lepiej się dekoruje tort.
5.biszkopty przecinamy i smarujemy podanymi masami według uznania. Ja zawsze na pierwszym przecięciu biszkoptu daję dżem - w tym przypadku własnej roboty dżem jabłkowo-aroniowy.
Porady
Jeśli chcemy uzyskać ciemny krem wystarczy dodać odrobinę kakao do bitej śmietany lub kremu typu karpatka.
Komentarze