Tort czekoladowy na specjalne okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
całe jajka ubić z cukrem na parze (ok. 10 minut) dodać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Upiec w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 30 minut w 170 st. C).
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
2.Kremówkę ubić z cukrem pudrem, waniliowym i śmietanfixem na sztywno, wlać sok z cytryny, jeszcze minutę ubijać.
3.Na pierwszy blat wylać połowę nasączenia, wyłożyć dżem i rozsmarować go na całej powierzchni. Wyłożyć 2/3 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem ciasta. Docisnąć, wylać resztę nasączenia.
Na górę tortu wyłożyć połowę odłożonej śmietany, rozsmarować na górze i bokach. Resztą śmietany udekorować wierz ciasta. Na gorze i bokach wyłożyć wiórki z czekolady i wiśnie. Całość oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Zamiast dżemu wiśniowego można dodać np. brzoskwiniowy i brzoskwiniami udekorować wierz tortu.
Komentarze