Tort czekoladowy na specjalne okazje

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten tort zrobiłam na bierzmowanie dla mojego znajomego łukasza

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    12 jajek
    24 dag cukru
    24 dag mąki
    12 dag kakao

    Krem:
    2 litry kremówki
    1 szklanka cukru pudru
    8 śmietan fixów
    2 cukry waniliowe
    sok z 2 cytryn

    duży słoik dżemu wiśniowego lub wiśniowej konfitury

    Nasączenie:
    1 szklanka mocnej posłodzonej kawy (można dodać kieliszek wiśniówki)

    Przybranie:
    wiórki z czekolady
    wiśnie kandyzowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowy na specjalne okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    całe jajka ubić z cukrem na parze (ok. 10 minut) dodać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Upiec w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 30 minut w 170 st. C).
    Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
  • 2. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, waniliowym i śmietanfixem na sztywno, wlać sok z cytryny, jeszcze minutę ubijać.
  • 3. Na pierwszy blat wylać połowę nasączenia, wyłożyć dżem i rozsmarować go na całej powierzchni. Wyłożyć 2/3 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem ciasta. Docisnąć, wylać resztę nasączenia.
    Na górę tortu wyłożyć połowę odłożonej śmietany, rozsmarować na górze i bokach. Resztą śmietany udekorować wierz ciasta. Na gorze i bokach wyłożyć wiórki z czekolady i wiśnie. Całość oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Zamiast dżemu wiśniowego można dodać np. brzoskwiniowy i brzoskwiniami udekorować wierz tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować