Tarta z łososiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto
Mąkę mieszamy z solą, sypiemy na blat/stolnicę robiąc kopczyk z wgłębieniem na środku. Dodajemy żółtko i wrzucamy zimne masło w niewielkich kawałkach. Całość siekamy energicznie nożem i dolewając stopniowo wodę szybko zagniatamy, aż będzie gładkie. Chłodzimy godzinę.
Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni, natomiast zamrożone około miesiąca.
2.Tarta
Wyklejamy formę do tart kruchym ciastem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem/fasolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Serek ricotta mieszamy z jogurtem i jajkami, doprawiamy delikatnie solą, obficie pieprzem i koperkiem. Na podpieczonym, kruchym spodzie układamy plastry łososia, pokruszona gorgonzolę, połówki oliwek. Całość zalewamy serową masą i układamy na górze połówki pomidorów koktajlowych. Zapiekamy około 40 minut. Odstawiamy na 15-20 minut, żeby masa stężała i dała się ładnie kroić.
Tarta jest doskonała również na zimno.
Komentarze