Tarta makowo- pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe cząstki masło, szczyptę soli, wodę, cukier puder oraz żółtko. Wszystko razem siekamy i łączymy na gładką kulę. Zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na pół godziny do zamrażarki.
2.Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy- ja wkładam je między dwie duże folie. Ciasto nie kruszy się i łatwiej jest później przełożyć je do formy.
Rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę i dziurkujemy widelcem. Podpiekamy 10 minut w nagrzanym do 180st C piekarniku.
3.Na podpieczony spód nakładamy masę makową. Ponownie zapiekamy ok 20 minut. Następnie wyciągamy i smarujemy kremem pomarańczowym. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Gotowe ciasto studzimy przed podaniem.
4.Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Lekko przestudzony krem wylewamy na masę makową.
Komentarze