Babka makowo-pomarańczowa

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nic nie pasuje do maku tak jak cytrusy:). Dzisiejsza babka jest tego potwierdzeniem - delikatna, puszysta, mocno makowa, z wyraźnym smakiem pomarańczy zrobi furorę na świątecznym (i nie tylko) stole:).

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka suchego maku
    2 szklanki mąki
    4 jajka L
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2/3 szklanki oleju
    2/3 szklanki mleka
    skórka obtarta z niedużej pomarańczy
    odrobina soku z pomarańczy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2-3 łyżki soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka makowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy skórkę pomarańczową i sok, mleko i olej. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.
  • 2. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Połowę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto zrobi się rzadsze, dodajemy drugą połowę białek i ponownie delikatnie mieszamy.
  • 3. Masę przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
  • 4. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy. Rozsmarowujemy lukier na przestudzonej babce, posypujemy kandyzowaną skórką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować