Tajski bulion drobiowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna i wyrazista zupa z dodatkiem trawy cytrynowej

  • 40 min

Składniki:

  • 175 g makaronu jajecznego
    2 łodygi świeżej trawy cytrynowej( do kupienia w realu)
    175 g piersi z kurczaka
    1 łyżka oleju roślinnego
    1 szalotka
    2 łyżki startego czosnku
    1, 2 l bulionu drobiowego
    400 ml mleczka kokosowego
    2 małe papryczki chilli
    1 łyżka sosu rybnego
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka cukru
    2 łyżka pasty curry
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki soku z limonki
    świeże liście kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tajski bulion drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem ok 5 minut. Odcedzić i odstawić. Kurczaka kroimy w cienkie paski, trawę cytrynową kroimy na pół i rozgniatamy trzonkiem noża.

    W sporym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju , gdy będzie już dobrze rozgrzany wrzucamy posiekaną szalotkę , czosnek i trawę cytrynową, przesmażamy ok 3 minutki. Wlewamy bulion i mleko kokosowe, przykrywamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy posiekane chilli, kurczaka, sos rybny, sos sojowy, cukier sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy makaron i trzymamy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Wyjmujemy trawę cytrynową i doprawiamy sokiem z limonki. Podajemy ze świeża bazylią.

Porady

Jeżeli nie mamy kolendry dodajmy pietruszkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować