Tajski bulion drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem ok 5 minut. Odcedzić i odstawić. Kurczaka kroimy w cienkie paski, trawę cytrynową kroimy na pół i rozgniatamy trzonkiem noża.
W sporym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju , gdy będzie już dobrze rozgrzany wrzucamy posiekaną szalotkę , czosnek i trawę cytrynową, przesmażamy ok 3 minutki. Wlewamy bulion i mleko kokosowe, przykrywamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy posiekane chilli, kurczaka, sos rybny, sos sojowy, cukier sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy makaron i trzymamy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Wyjmujemy trawę cytrynową i doprawiamy sokiem z limonki. Podajemy ze świeża bazylią.
Komentarze