Kosz z owocami lata - Tort

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Pyszny tort, idealny na letnie przyjęcia.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    Masa:
    400 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    galaretka porzeczkowa
    galaretka malinowa
    galaretka jagodowa
    1 szkl jagód
    1 szkl czarnych porzeczek
    1 szkl malin
    Do nasączenia biszkoptu:
    2 łyżki amaretto
    1/2 szkl wody
    2 łyżeczki cukru
    Masa na koszyk:
    kostka masła
    2 szk cukru pudru
    fioletowy barwnik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kosz z owocami lata - tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kosz z owocami lata - Tort 1. Na początki rozrabiamy każdą galaretkę w 350 ml wody i odstawiamy by zaczęły tężeć.

    Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy do masy, mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
  • Kosz z owocami lata - Tort 2. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę.

    Gotowy biszkopt przekrawamy na 4 placki. Pierwszy układamy w tortownicy, nasączamy i wykładamy na niego 1/3 masy z kremówki, na to układamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką malinową, nakrywamy drugim plackiem , nasączamy, wykładamy połowę pozostałej masy z kremówki, układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką jagodową. Układamy kolejny placek, nasączamy, wykładamy resztę masy z kremówki, układamy porzeczki i zalewamy galaretką porzeczkową. Przykrywamy ostatnim plackiem, który również nasączamy. Odstawiamy do lodówki.
  • Kosz z owocami lata - Tort 3. W tym czasie przygotowujemy masę do ozdobienia tortu. Masło ubijamy na jasną puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier puder by uzyskać odpowiednią konsystencję masy, pod koniec dodajemy barwnik. Tort pokrywamy cienką warstwą masy, resztę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą płaskiej końcówki z ząbkami ozdabiamy tort, wzorem koszyka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować