Kruche ciasteczka z serduszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne kruche ciasteczka z dżemem malinowym i czekoladą w sam raz na walentynki

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    szczypta soli
    dżem malinowy
    gorzka czekolada

Kruche ciasteczka z serduszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, żółtek, cukru pudru i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok o,5 cm. Wycinamy kwadraty. Na każdym kwadracie za pomocą wykałaczki rysujemy 4 serduszka, w miejscach serduszek ugniatamy ciasto palcami tak by powstały zagłębienia w kształcie serduszek. Zagłębienia obciążamy kulkami ceramicznymi.
    Ciasteczka pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach.
    Studzimy , zdejmujemy kuleczki.
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i pokrywamy nią ciasteczka od spodu, układamy je na kratce by czekolada zastygła.
    Po zastygnięciu czekolady zagłębienia wypełniamy dżemem malinowym

Porady

Jeżeli nie masz ceramicznych kuleczek, ciasto obciążyć można suchą fasolą

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Kruche ciastka