Bulion drobiowy a`la Igraszki Losu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wiele osób robi bulion drobiowy na samym kurczaku ja jednak pamiętając smak bulionów prababci robię je wg jej receptury. A Babcia do bulionu oprócz kurczaka (albo kury ) dawała kawałek indyka i kaczki i taką wersję mam dla Was :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    ½ kury rosołowej
    1 szyja lub skrzydło z indyka
    1 szyjka lub korpus z kaczki
    2 marchewki
    1 nieduża pietruszka
    1 plaster selera
    1/3 pora
    1-2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    4-5 ziarenek czarnego pieprzu
    2-3 suszone prawdziwki lub podgrzybki
    2-3 gałązki natki
    1-2 liście lubczyku
    1 nieduża cebulka opalona na palniku
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Rosół Beza Dodatki

Bulion drobiowy a`la igraszki losu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso drobiowe płuczemy przekładamy do garnka. Dodajemy obrane i pokrojone na 4 części marchewki, a także pietruszkę, pora, seler i cebulę. Dodajemy natkę pietruszki, liście lubczyku, suszone grzybki, przyprawy i zioła (wszystko oprócz soli! ) zalewamy wszystko zimną wodą ale wody tylko tyle aby przykryła mięso.

    Garnek stawiamy na palniku, włączamy średni ogień i zagotowujemy (uważając aby nie zaczął wrzeć), następnie zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy 1,5-2 godziny. W trakcie gotowania możemy (nie musimy, są różne szkoły) ściągnąć powstałą pianę tzw. Szumowiny.

    Bulion solimy i gotujemy jeszcze 15 minut.

    Tak p[przygotowany bulion możemy jeść z domowym makaronem, ale będzie też świetną bazą do innych zup czy sosów. Bulion warto zamrozić w kostkach będzie naszą domową bulionówką : )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować