Domowy bulion warzywny na bazie szparag. Nada wyjątkowego smaku zupom warzywnym czy też potrawkom.Możemy zużyć go od razu lub po porcjować i zamrozić otrzymując domowe kostki warzywne.
Składniki:
Odciente końce z dwuch pęczków białych szparagów
2 marchewki
1 pietruszka
1 opalona cebula na ogniu
1/2 główki czosnku opalona na ogniu
1/2 papryki chili
2 liście białej kapusty
1/2 peczka natki pietruszki
4 listki laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
sól , pieprz do smaku
Bulion szparagowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć obrać , omijając czosnek i cebule.
Marchew z pietruszką pokroić na mniejsze kawałki.
Do wysokiego garnka włożyć warzywa oraz natkę pietruszki , ziele angielskie i liście laurowe.
Zalać ok. 3 l. wady
Wodę zagotować.
Bulion gotować na wolnym ogniu ( ma tylko pyrkotać) przez 1,5h.
W między czasie doprawić do smaku.
Gotowy bulion przecedzić przez sito.
Komentarze