Tagliatelle z podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poobrywać listki pietruszki i pokroić je (nie wyrzucać łodyżek).
2.Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać grzyby i łodyżki pietruszki, można je zgnieść przed wrzuceniem - żeby wydobyć jak najwięcej aromatu. Grzyby doprawić i dusić wszystko pod przykryciem około 10 minut.
3.W tym czasie nastawić do gotowania makaron.
4.Wyjąć łodyżki pietruszki (ja zawsze je opłukuję w małej ilości wody, którą dodaję do grzybów). Dodać śmietanę (należy ją zahartować kilkoma łyżkami grzybów) i 2/3 posiekanej natki. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu czekając na ugotowanie się makaronu.
5.Nabrać kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedzić go na sicie. Makaron dodać do sosu, podlać wodą z gotowania makaronu (podpatrzyłam to u Jamiego Olivera - dzięki temu sos łatwiej "przyklei" się do makaronu) i wymieszać.
Komentarze