Pierogi z kiszoną kapustą, boczkiem i podgrzybkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierogi z kiszoną kapustą, boczkiem i leśnymi aromatycznymi grzybkami u nas w domu zawsze znajdą swoich zwolenników. Znikają bardzo szybko z talerza, a wykonanie ich to też szybka sprawa :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką
    1/2 kg podgrzybków
    3 łyżki masła
    1 spora cebula
    20 dag wędzonego boczku parzonego
    2 listki laurowe
    2 szklanki bulionu
    szczypta przyprawy harissa
    sól i pieprz do smaku
    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
    ok. 1 szklanka dobrze ciepłego mleka
    3 łyżki oleju
    2 szczypty soli
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek z dodatkiem oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi z kiszoną kapustą, boczkiem i podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kiszonej kapusty, boczki i podgrzybków 1. Kapustę przepłukuje wodą, siekam, zalewam bulionem, dodaje listki laurowe i gotuję do miękkości, u mnie ok. 2 godziny. Na patelni smażę pokrojony w kostkę boczek, boczek dodaję do kapusty, a do wytopionego tłuszczu dodaję masło, pokrojoną w kostkę cebulę, szklę, dodaję, oczyszczone i pokrojone drobno grzyby, smażę, dodaję do kapusty. Wszystko mieszam i duszę do momentu aż z kapusty odparuję się cały płyn, próbuję, doprawiam przyprawą harissa, solą i pieprzem, mieszam, studzę.
  • Pierogi z kiszonej kapusty, boczku i podgrzybków 2. Do mąki dodaje mleko, olej i sól, zagniatam elastyczne ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 20 minut.
  • Pierogi z kiszonej kapusty, boczku i podgrzybków 3. Po tym czasie ciasto dzielę na pół, wałkuję cienkie placki, wykrawam koła, na koła nakładam farsz i zlepiam pierogi.
  • Pierogi z kiszoną kapustą, boczkiem i podgrzybkami 4. Pierogi gotuję w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz.

Porady

Gdy pierogi chcę obsmażyć na masełku, przekładam je na drugi talerz mokrą stroną, aby lekko obeschły i nie pryskały przy smażeniu. Z podanej porcji wychodzi mi ok. 30 pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Boczek Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować