Tagliatelle Carbonara

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Tagliatelle Carbonara idealnie nadaje się na letni wieczór w ogrodzie z rodziną i przyjaciółmi.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • makaron tagliatelle 400 g
    boczek wędzony 350 g
    jajka 3 sztuki
    ser Parmezan 40 g
    czosnek 1 ząbek
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tagliatelle carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makron wrzucić do wrzącej osolonej wody, ugotować al dente.
    Pokrojony boczek w kształcie prostokątów wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelni.
    Czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do podsmażanego boczku.
    Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Jajka rozbić , zmiksować wraz z solą, pieprzem i połową parmezanu w osobnej miseczce.
    Odcedzony makaron przełożyć do garnka lub na dużą patelnie, dodać boczek oraz zawartość miseczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podgrzewając na małym ogniu.
    Po dwóch minutach ściągnąć z ognia i nałożyć na talerze, ozdabiając parmezanem i natką pietruszki według uznania.

Porady

Parmezan najlepiej kupić w kawałku i osobiście zetrzeć na tarce. Czas podgrzewania wszystkich składników ma być naprawdę krótki, jajka z serem mają tworzyć sos, nie mogą być ścięte. Czosnek można pokroić samemu, stanie się bardziej intensywny. Natkę pietruszki można zastąpić listkami świeżej bazylii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować