DOMOWY MAKARON-KARBOWANE TAGLIATELLE (TAGLIATELLE RIGATE FATTE IN CASA )

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tagliatelle to jeden z klasycznych Włoskich makaronów serwowany z wyśmienitymi sosami jako pierwsze danie na niedzielny obiad. Kto lubuje się w makaronach, chociaż raz w życiu musi odważyć się i spróbować zrobić własnoręcznie tagliatelle.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na ok. 500 g makaronu)

    400 g mąki pszennej (jeżeli nie dysponujecie specjalna semola do makaron)
    4 jajka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Tagliatelle

Domowy makaron-karbowane tagliatelle (tagliatelle rigate fatte in casa ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka. Za pomocą widelca roztrzepywać powoli jajka, zabierają po troszkę mąkę, aż do moment kiedy mąka i jajka połączą się na tyle, że można kontunuować zagniatanie rękami. W miarę potrzeby dodać odrobinę letniej wody. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić żeby ciasto 'odpoczęło' (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.
  • 2. Drewnianym wałkiem rozwałkować ciasto na cieńkie placki (2mm), w razie potrzeby podsypywać mąką. Pozostawi prze min. 15 minut., żeby ciasto podeschło.
  • 3. Kroić karbowanym radełkiem paseczki o szerokości ok. 1,5 cm. Rozłożyć tagliatelle na posypanej mąką bawełnianej ściereczce lub stolnicy i zostawcie do osuszenia przez ok. 10 min.
  • 4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, gotować makaron partiami przez ok. 2 min. od momentu kiedy zakipi. Odcedzić i wkładać bezpośrednio do wcześniej przygotowanego sosu. Lekko przemieszać i podawać.
    Buon Appetito!

Porady

Kto nie posiada karbowanego radełka, kroić tagliatelle zwykłym ostrym nożem. Szybszy sposób na krojenie tagliatelle. Osuszony płat rozwałkowanego ciasta, posypać mąką i zwinąć ściśle w rulon. Korić pierścienie o szerokości 1,5 cm, a następnie każdy z nich rozwinąć, opruszyć mąką i pozostawić do podsuszenia. Kto posiada mikser planetarny może wyrobić ciasto hakiem, a następnie kroić przystawką do makaronu tagliatelle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować