Były już u mnie smażone karnawałowe pizze to i musi być makaron;) Tym razem tagliatelle, przygotowywane w okresie karnawału w Regioni Emiglia Romagna, słynącego z najlepszego makaronu tagliatelle we Włoszech.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto:
300 g mąki
3 jajek
60 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka spirytusu lub wódki
starta skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
do smażenia:
oleju arachidowy lub słonecznikowy lub smalecu ( do głębokiego smażenia)
Karnawałowe tagliatelle (tagliatelle fritte) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze wszyskich składników zagnieść szybko ciast. Do momentu uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta, uformować kulkę. Przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu przez conajmniej pół godziny.
2.Drewnianym wałkiem rozwałkować ciasto na jak najcieńsze placki (im cieńsze tym lepsze), w razie potrzeby podsypywać trochę mąką. Jeśli dysponujecie mikserem z wałkowarką. Podzielić ciasto na części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera.
3.Rozwałkowane ciasto obsypać mąką, zwojać i kroić nożem na paski o szerokości ok. 1 cm.
4.Delikatnie rozwinąć i potrząsając pozbyć się nadmiaru mąki.
5.Rozgrzać 1 litr oleju i smażyć do uzyskania złotego koloru. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
6.Podawać posypane cukrem pudrem lub polane rozpuszczonym miodem.
Komentarze