KARNAWAŁOWE TAGLIATELLE (TAGLIATELLE FRITTE)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Były już u mnie smażone karnawałowe pizze to i musi być makaron;) Tym razem tagliatelle, przygotowywane w okresie karnawału w Regioni Emiglia Romagna, słynącego z najlepszego makaronu tagliatelle we Włoszech.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    300 g mąki
    3 jajek
    60 g cukru pudru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka spirytusu lub wódki
    starta skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)


    do smażenia:
    oleju arachidowy lub słonecznikowy lub smalecu ( do głębokiego smażenia)
     
    do dekoracji:
    cukier puder lub miód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki Tagliatelle

Karnawałowe tagliatelle (tagliatelle fritte) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszyskich składników zagnieść szybko ciast. Do momentu uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta, uformować kulkę. Przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu przez conajmniej pół godziny.
  • KARNAWAŁOWE TAGLIATELLE 2. Drewnianym wałkiem rozwałkować ciasto na jak najcieńsze placki (im cieńsze tym lepsze), w razie potrzeby podsypywać trochę mąką. Jeśli dysponujecie mikserem z wałkowarką. Podzielić ciasto na części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera.
  • KARNAWAŁOWE TAGLIATELLE 3. Rozwałkowane ciasto obsypać mąką, zwojać i kroić nożem na paski o szerokości ok. 1 cm.
  • KARNAWAŁOWE TAGLIATELLE
4. Delikatnie rozwinąć i potrząsając pozbyć się nadmiaru mąki.
  • KARNAWAŁOWE TAGLIATELLE 5. Rozgrzać 1 litr oleju i smażyć do uzyskania złotego koloru. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 6. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane rozpuszczonym miodem.

    Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować