Wspaniała, szybka i bardzo zdrowa propozycja na obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Makaron z sosem na bazie śmietanki, łososia, brokuła i szpinaku zachwyci najbardziej wybredne podniebienia.
30 min
Składniki:
-0,5 kg świeżego filetu z łososia bez skóry
-3 ząbki czosnku
-1 ugotowany brokuł podzielony na różyczki
-250 g świeżego szpinaku
-200 g śmietanki 30%
-2 łyżki soku z cytryny
-sól i pieprz biały do smaku
-1/4 szklanki zimnej wody.
-400 g ulubionego makaronu (u mnie tagiatelle z chilli)
Tagiatelle z łososiem na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, białym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Szpinak dokładnie myjemy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż się rozpadnie (ok 7 minut)
3.Gdy szpinak rozpadnie się dodajemy łososia i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy 3 minuty.
4.Wrzucamy ugotowane różyczki brokuła i zalewamy śmietanką. Dusimy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem białym według uznania, dokładnie mieszamy, chwilkę dusimy do połączenia smaków. Gorącym sosem polewamy ugotowany makaron. Smacznego.
Komentarze