Szarlotka z pianką

4.94 (144 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto, które od dawna piekła moja mama. My zajadamy się nią jeszcze ciepłą, tak trudno się powstrzymać ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    4 szkl mąki
    25 dag margaryny
    1 jajko
    4 żółtka
    2/3 szkl cukru pudru
    1 c. waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany

    bułka tarta do posypania

    Pianka:
    4 białka
    szczypta soli
    4 łyżki cukru
    kisiel cytrynowy

    2 kg kwaśnych jabłek
    cukier i cynamon do smaku
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.94 (144 ocen)

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia, cukry i margarynę posiekać. Dodać jajko+ żółtka i śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części, jedną schłodzić w lodówce, drugą włożyć do zamrażalki na ok 2 godziny.
  • 2. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć. Doprawić cukrem i cynamonem wg uznania.
  • 3. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na wyścieloną papierem blaszkę (24x36cm). Posypać ok 2 łyżkami bułki tartej, wyłożyć odciśnięte jabłka, wyrównać.
  • 4. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i kisiel i ubijać aż będzie szklista. Wyłożyć na jabłka.
    Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce wprost na pianę. Piec ok 40 min. w 180 stopniach. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować