Świąteczny piernik w 5 minut

4.5 (142 ocen)

  • Łatwy

Tak przygotowanemu piernikowi nikt się nie oprze. Jest pyszny, zawsze wychodzi, a jego przygotowanie jest banalnie proste, nie ma też znaczenia kolejność miksowanych składników.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pełoziarnista 1850: 1 szklanka
    - mąka tortowa: 1 szklanka
    - jajo duże: 1 sztuka
    - olej: 0.5 szklanki
    - miód gryczany (można zastąpić innym): 2 łyżki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - kakao: 1.5 łyżeczki
    - cynamon: 1.5 łyżeczki
    - przyprawa do piernika: 1.5 łyżeczki
    - soda: 2 łyżeczki
    - mleko: 1 szklanka
    DEKORACJA:
    - żurawina suszona: 1 łyżka
    POLEWA:
    - czekolada gorzka: 30 gramów
    - czekolada mleczna: 30 gramów
    - mleko: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczny piernik w 5 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Bez termoobiegu. Góra dół. Foremki smarujemy olejem i wysypujemy mąką lub bułką tartą.
  • piernik 2. Składniki wrzucamy do miski i miksujemy 5 minut.
    Przelewamy do foremek do 3/4 wysokości.
    Pieczemy ok 45 minut, po 40 sprawdzamy patyczkiem czy są już gotowe.
  • Świąteczny piernik i keks 3. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Zimne dekorujemy czekoladą roztopioną z mlekiem, posypujemy bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować