szarlotka w 5 minut

3.82 (11 ocen)

  • 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak, to możliwe :))), nie tylko zdecydowanie realne, ale również pyszne, delikatne, wilgotne i tanie, polecam gorąco dla zabieganych, leniwych, zmęczonych lub nawiedzonych przez niezapowiedzianych gości, super ciacho :)

  • 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jaja (M)

    120 gramów cukru

    1 kopiasta łyżka cukru waniliowego

    3 duże lub 4 średnie jabłka

    100 ml oleju

    100 ml mleka

    220 gramów maki pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia



    dodatkowo:

    2 łyżki cukru

    cynamon (opcjonalnie)

    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

3.82 (11 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka w 5 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szalotka w 5 min 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki na dość cienkie plasterki.






    Jaja ubić z cukrami na puszek, około 3 minut.






    Dodać olej i mleko, krótko zmieszać, dodać makę przesianą z proszkiem do pieczenia.






    Blaszkę o wymiarach 21x32 cm lub tortownicę o wymiarach około 26 cm posmarować masłem, spód posypać dwiema łyżkami cukru i ewentualnie cynamonem.
    Wyłożyć jabłka, lekko wyrównać.
    Wylać ciasto, delikatnie przemieszać tak, by część ciasta dostała się pod owoce.

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć szarlotkę i piec około 35 minut, do zezłocenia wierzchu i tzw. "suchego patyczka".

    Po upływie w/w czasu ciasto wyjąć z piekarnika, schłodzić i posypać cukrem pudrem, smacznego :)

Porady

Zamiast jabłek możemy zuć innych mniej soczystych owoców, jak na przykład brzoskwinie z puszki lub gruszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Olej Olej Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować