Świąteczne śledzie z mandarynkami i wanilią

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Śledzie o smaku świąt Bożego Narodzenia. ;)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sledzie marynowane lub solone: 500 gramów
    - oliwa z oliwek około: 1 szklanka
    - wanilia laska: 1 sztuka
    - mandarynki: 2 sztuki
    - daktyle świeże: 50 gramów
    - rodzynki sułtańskie: 50 gramów
    - czarny pieprz ziarnisty: 2 łyżeczki
    - liść laurowy: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sledzie marynowane Przystawki

Świąteczne śledzie z mandarynkami i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą i dodajemy liść laurowy.
    Do słoika wlewamy oliwę, laskę wanilii przecinamy na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i razem z laską dodajemy do słoika.
    Pozostawiamy na całą noc w chłodnym miejscu.
  • 2. Następnego dnia rybę odcedzamy i przekładamy do szklanej miski. Dodajemy obrane cząstki mandarynek, wypestkowane
    i pokrojone w plasterki daktyle oraz rodzynki.

    Ze słoika usuwamy laskę wanilii i zalewamy marynatą śledzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować