700 g świeżych grzybów lub ok. 200 g suszonych
700 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól, pieprz
380 g mąki pszennej
190 ml wody
1 jajko
łyżeczka oleju
Świąteczne pierogi z grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże grzyby zalewamy wodą (suszone zalewamy dzień wcześniej i moczymy przez noc) gotujemy 20 min. i odcedzamy zachowując wodę po czym przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Kapustę kroimy drobno i gotujemy w wodzie, w której wcześniej gotowały się grzyby. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy kapustę i smażymy aż wyparuje cała woda. Dodajemy zmielone grzyby, rozmaryn, sól i pieprz.
2.Wszystkie składniki wymieszać, ciasto zagniatać aż będzie elastycznie i sprężyste. Z przygotowanego ciasta odcinać po kawałku i cienko rozwałkować na okrągły placek. Następnie szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżeczkę farszu, składać na pół i zlepiać.
3.Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, po czym mieszamy, żeby nie przywarły do spodu garnka i przykrywamy przykrywką. Gdy woda zacznie się gotować, odkrywamy garnek i gotujemy pierogi do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy gotujemy jeszcze ok 4-5 min i wyciągamy.
Komentarze