Świąteczne pierogi z grzybami i kapustą

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

Święta za pasem, dzisiaj to mały przedsmak:)

  • 30 min

Składniki:

  • 700 g świeżych grzybów lub ok. 200 g suszonych
    700 g kiszonej kapusty
    1 duża cebula
    1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    sól, pieprz
    380 g mąki pszennej
    190 ml wody
    1 jajko
    łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Świąteczne pierogi z grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże grzyby zalewamy wodą (suszone zalewamy dzień wcześniej i moczymy przez noc) gotujemy 20 min. i odcedzamy zachowując wodę po czym przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Kapustę kroimy drobno i gotujemy w wodzie, w której wcześniej gotowały się grzyby. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy kapustę i smażymy aż wyparuje cała woda. Dodajemy zmielone grzyby, rozmaryn, sól i pieprz.
  • 2. Wszystkie składniki wymieszać, ciasto zagniatać aż będzie elastycznie i sprężyste. Z przygotowanego ciasta odcinać po kawałku i cienko rozwałkować na okrągły placek. Następnie szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżeczkę farszu, składać na pół i zlepiać.
  • 3. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, po czym mieszamy, żeby nie przywarły do spodu garnka i przykrywamy przykrywką. Gdy woda zacznie się gotować, odkrywamy garnek i gotujemy pierogi do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy gotujemy jeszcze ok 4-5 min i wyciągamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kapusta Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować