Sałatka z dzikiego ryżu i krewetek

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Zdrowe, pyszne danie, które znakomicie sprawdza się zarówno jako sałatka na przyjęcie towarzyskie, jak też na lunch do pracy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    /na 4 porcje/
    torebka dzikiego ryżu
    15-20 rozmrożonych, oczyszczonych krewetek
    1/2 dojrzałego awokado
    2 duże garści rukoli
    2 duże garści kiełków rzodkiewki
    2 garści szczypiorku
    pieprz, sól (opcjonalnie)

    Marynata do krewetek:
    łyżeczka miodu
    łyżka świeżo startego imbiru
    2 łyżki octu jabłkowego

    Dressing do sałatki:
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki oleju lnianego
    1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z dzikiego ryżu i krewetek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty mieszamy i dodajemy krewetki odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę awokado. Gotujemy przez ok 2 minuty i odstawiamy.
    Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją gdy wystygnie dodajemy do wystudzonych krewetek. Dodajemy rukolę, kiełki i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie) i polewamy dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować