Pierogi z kapustą i grzybami

5 (174 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie pierogi robię na Wigilię. Zawsze robię więcej, bo na pożegnanie moi goście dostają po porcji pierogów.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    1 kg kapusty kiszonej
    2 szklanki grzybów suszonych
    2 cebule
    olej do przesmażenia cebuli
    łyżeczka majeranku
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    listek laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    sól
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zalać wodą, dodać listek, ziele, majeranek, pieprz i gotować. Grzyby namoczyć, ugotować i pokroić w mniejsze części ( jeśli jest taka potrzeba ). Dodać do kapusty razem z wywarem. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do kapusty. Gotować do miękkości.
    Kapustę wyłożyć na sito , żeby obciekła.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i wałkować . Z placków wykrawać krążki . Na krążki nakładać farsz i zalepiać. Wrzucać na gotującą się , osoloną wodę. Po ok 3-4 minutach wyjmować i na chwilę zanurzać w zimnej wodzie . Odkładać na płaski półmisek.
    Podawać np. odsmażane na oleju.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować