Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę zalać wodą, dodać listek, ziele, majeranek, pieprz i gotować. Grzyby namoczyć, ugotować i pokroić w mniejsze części ( jeśli jest taka potrzeba ). Dodać do kapusty razem z wywarem. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do kapusty. Gotować do miękkości.
Kapustę wyłożyć na sito , żeby obciekła.
2.Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i wałkować . Z placków wykrawać krążki . Na krążki nakładać farsz i zalepiać. Wrzucać na gotującą się , osoloną wodę. Po ok 3-4 minutach wyjmować i na chwilę zanurzać w zimnej wodzie . Odkładać na płaski półmisek.
Podawać np. odsmażane na oleju.
Smacznego.
Komentarze