Strogonow

5 (162 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Strogonow po mojemu. Można powiedzieć gulasz , albo gęsta zupa. Bardzo sycące danie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 800 g wołowego mięsa ( rozbratel )
    500 g pieczarek
    300 g puszka kukurydzy

    2 duże cebule

    2 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego

    olej do smażenia
    masło do smażenia

    łyżka musztardy sarepskiej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    sól i pieprz czarny mielony do smaku

Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Strogonow Dania główne Gulasz

Strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć , osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Partiami przesmażać mięso ( żeby się tylko zamknęło ) i przekładać do rondla.
    Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w grubą kostkę cebulę.
    Przełożyć do rondla z mięsem i dodać listek , ziele i pieprz i zalać gorąca wodą tak , żeby mięso było przykryte. Gotować ok 60 min na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolać wody.
    Pieczarki umyć , osuszyć i pokroić w plasterki. Na masełku przesmażyć pieczarki ( aż się zrumienią ) i dodać do rondla, a także dodać kukurydze z puszki.
    Dodać łyżkę musztardy , koncentrat pomidorowy , cukier, paprykę , sól i pieprz , wymieszać i jeszcze chwilę wszystko pogotować.
    Podawać z pieczywem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.74 (188 ocen)

strogonow

3.96 (332 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Strogonow wieprzowy

To może cię zainteresować