1 kg mięsa wieprzowego (z łopatki) ,
50 dag pieczarek,
1 duża czerwona papryka lub 2 małe
Dodatkowo: 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 3 ziarna pieprzu, 2 ziela angielskie, papryka ostra i słodka w proszku, przyprawa do wieprzowiny, sól, pieprz, mąka do zagęszczenia
1.Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami, zostawiamy na 30 min. Następnie mięso podsmażamy ze wszystkich stron. Wrzucamy do garnka. Pieczarki kroimy w półplasterki, podsmażamy, dodajemy do mięsa, podlewamy gorącą wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, gotujemy do miękkości. Zaprawiamy koncentratem, dodajemy rozrobioną w zimnej wodzie mąkę aby zagęścić potrawę, doprawiamy do smaku przyprawami, zagotujemy jeszcze raz.
Komentarze