Spaghetti z krewetkami w kremowym sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al. dente.
Szalotki kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy czosnek i podsmażamy chwilę. Kurki oczyszczamy i dodajemy do szalotek (większe kurki kroimy na cząstki). Dusimy ok. 5 min.
2.Na drugiej patelni na rozgrzaną oliwę wrzucamy wcześniej oczyszczone krewetki i obsmażamy z każdej strony przez ok. 2 min. Krewetki zalewamy winem i czekamy, aż wino odparuje.
3.Podsmażone krewetki dodajemy do kurek, dolewamy połowę śmietanki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy do momentu kiedy sos zacznie gęstnieć (mieszając od czasu do czasu).
4.W miseczce mieszamy żółtka ze śmietanką oraz tartym serem.
Do gotowego sosu kurkowego przekładamy ugotowany makaron, ściągamy z ognia i zalewamy roztrzepanym żółtkami. Rozkładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze