Spaghetti z krewetkami w kremowym sosie kurkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Świetne połączenie smaków dla tych którzy lubią smaki lasu z owocami morza.

  • 40 min

Składniki:

  • •1 opakowanie krewetek (250 g)
    •200 g świeżych kurek
    •250 g makaronu spaghetti
    •2 szalotki
    •200 g śmietanki kremówki 30%
    •200 ml białego wina
    •2 łyżki sera grana padano (tartego)
    •2 żółtka
    •natka pietruszki
    •sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Spaghetti

Spaghetti z krewetkami w kremowym sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al. dente.

    Szalotki kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy czosnek i podsmażamy chwilę. Kurki oczyszczamy i dodajemy do szalotek (większe kurki kroimy na cząstki). Dusimy ok. 5 min.
  • 2. Na drugiej patelni na rozgrzaną oliwę wrzucamy wcześniej oczyszczone krewetki i obsmażamy z każdej strony przez ok. 2 min. Krewetki zalewamy winem i czekamy, aż wino odparuje.
  • 3. Podsmażone krewetki dodajemy do kurek, dolewamy połowę śmietanki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy do momentu kiedy sos zacznie gęstnieć (mieszając od czasu do czasu).
  • 4. W miseczce mieszamy żółtka ze śmietanką oraz tartym serem.

    Do gotowego sosu kurkowego przekładamy ugotowany makaron, ściągamy z ognia i zalewamy roztrzepanym żółtkami. Rozkładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować