Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis na bułeczki wachlarzyki jest prosty do wykonania, choć wymaga od Nas cierpliwości podczas wyrastania ciasta. Same zaś bułki znikają w mgnieniu oka – nie zdążą nawet dobrze wystygnąć a już ich nie ma.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na zaczyn:
    20 dkg drożdży
    0,5 szkl. letniego mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru

    Składniki na bułki:
    3 szkl. mąki pszennej
    1 jajko
    30 dkg roztopione masła
    1 łyżeczka soli
    0,5 szkl. letniego mleka

    Składniki na masełko ziołowo-czosnkowe:
    50 dkg miękkiego masła
    4-5 ząbków czosnku
    3 duże pieczarki
    natka pietruszki (świeża lub suszona)
    10 dkg sera cheddar
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masełko ziołowo-czosnkowe 1. Przygotowanie masełka ziołowo-czosnkowego:

    Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Przesmażyć na patelni z odrobiną masła oraz soli i wystudzić. Pietruszkę pokroić drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.

    W miseczce wymieszać wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem.
  • Ciasto na bułki wachlarzyki 2. Przygotowanie zaczynu:

    W misce rozkruszyć drożdże z dodatkiem cukru oraz mąki. Zalać 1/2 szkl. ciepłego mleka (nie może być gorące) i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.

    Przygotowanie bułeczek:

    Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, jajko połączone z roztopionym masłem i mlekiem oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski, ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt.
  • Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe 3. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowany farsz a następnie pociąć na 6 pasów (wzdłuż). Każdy pas nałożyć na siebie (jeden na drugi) i pociąć na kwadraty.

    Foremkę na muffinki wysmarować masłem i posypać mąką. Każdą bułeczkę przełożyć bokiem do formy, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
  • Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok. 15 min. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować