Przepis na bułeczki wachlarzyki jest prosty do wykonania, choć wymaga od Nas cierpliwości podczas wyrastania ciasta. Same zaś bułki znikają w mgnieniu oka – nie zdążą nawet dobrze wystygnąć a już ich nie ma.
Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie masełka ziołowo-czosnkowego:
Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Przesmażyć na patelni z odrobiną masła oraz soli i wystudzić. Pietruszkę pokroić drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem.
2.Przygotowanie zaczynu:
W misce rozkruszyć drożdże z dodatkiem cukru oraz mąki. Zalać 1/2 szkl. ciepłego mleka (nie może być gorące) i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
Przygotowanie bułeczek:
Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, jajko połączone z roztopionym masłem i mlekiem oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski, ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt.
3.Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowany farsz a następnie pociąć na 6 pasów (wzdłuż). Każdy pas nałożyć na siebie (jeden na drugi) i pociąć na kwadraty.
Foremkę na muffinki wysmarować masłem i posypać mąką. Każdą bułeczkę przełożyć bokiem do formy, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok. 15 min. Studzić na kratce.
Komentarze