Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i suszoną śliwką

4.46 (163 ocen)

  • 8 godz.

Przepis na śledzie po kaszubsku z dodatkiem rodzynek oraz suszonych śliwek jest łatwy do wykonania, choć wymaga od Nas sporo cierpliwości. Jednak smak, który uzyskujemy kiedy śledzie już przejdą wszystkimi składnikami jest obłędny.

  • 8 godz.

Składniki:

  • Składniki na zalewę:

    1 szkl. wody
    50 ml octu
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżeczka ziaren gorczycy
    2 łyżki cukru
    kilka ziaren czarnego pieprzu

    Składniki pozostałe:

    4 filety śledziowe
    1 duża cebula
    100 ml koncentratu pomidorowego
    200 ml oleju
    2 ogórki kiszone
    5 śliwek (suszonych)
    1/2 szkl. rodzynek
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    3 goździki
    sól, pieprz, papryka wędzona, suszony majeranek
Wystaw ocenę:

4.46 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie moczone w mleku 1. Filety śledziowe przed marynowaniem należy wymoczyć w mleku (kilka godzin a najlepiej przez całą noc). Jeśli śledzie są bardzo słone wymieniamy mleko 2-3 razy.
  • Zalewa do śledzi 2. Przygotowanie zalewy rozpoczynamy od zmiażdżenia ziela angielskiego wraz z pieprzem. Następnie do garnuszka dodajemy wszystkie składniki: wodę, ocet, pokruszone liście laurowe, ziele, pieprz, ziarna gorczycy oraz cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. a następnie studzimy.
  • Śledzie w zalewie 3. Śledzie wymoczone w mleku płuczemy, osuszamy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoika i zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
  • Podsmażone składniki z ogórkiem 4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodajemy przyprawy: majeranek, goździki, liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy całość pod przykryciem aż cebula będzie szklista.
    Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone śliwki oraz namoczone wcześniej rodzynki. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Chwilę przesmażamy i dodajemy przecier oraz pozostały olej. Całość studzimy i na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki.
  • Śledzie po kaszubsku 5. Zamarynowane śledzie odcedzamy z zalewy i usuwamy przyprawy. Układamy w słoiku warstwowo z przygotowanymi składnikami. Śledzie po kaszubsku z rodzynkami odstawiamy do schłodzenia na 2-3 dni, aby śledzie przeszły wszystkimi smakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować