soczysty, delikatny boczek pieczony w rękawie

4.5 (181 ocen)

boczek jest pyszny do pieczywa z chrzanem, musztardą lub z czym się lubi..................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • boczek surowy 1,5 kg, przyprawa do gyrosa 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, sól morska 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysty, delikatny boczek pieczony w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. świeży boczek bez kości ze skórą nadający się do zwinięcia w roladę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym...............

    po stronie bez skóry natrzeć przyprawą do gyrosa, wyciśniętym w prasce czosnkiem, solą morską, przyprawą w płynie................

    ciasno zwinąć boczek w roladę i obwiązać sznurkiem/grubszą nitką, schować do lodówki najlepiej na całą noc..............

    boczek włożyć do rękawa, wlać wodę i piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 1,5 godziny.................

    z 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, boczek ładnie sie przyrumieni, po upieczeniu wystudzić najlepiej całą noc w lodówce............

    usunąć sznurek z boczku i kroić w plastry
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować