Placuszki waniliowe ze startymi jabłkami

3 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jedne z naszych ulubionych placuszków jabłkowych, tym razem jabłka starte od razu do ciasta na tarce do szatkowania w plastry, jest szybko i smacznie...........SMACZNEGO!!!

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jabłka 3 sztuki średnie,
    mąka tortowa 2,5 szklanki,
    cukier 1 łyżka,
    sól 1/2 łyżeczki,
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
    jajka 3 sztuki "M",
    woda gazowana 1 szklanka,
    mleko około 0,5-3/4 litra,
    olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
    cukier puder do posypania - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Placki z jabłkami

Placuszki waniliowe ze startymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki waniliowe ze startymi jabłkami 1. Wszystkie składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać mąkę, cukier, sól, szczyptę soli, cukier wanilinowy, wlać mleko, wodę gazowaną, wbić jajka i rózgą ciasto wymieszać na dość gęste i gładkie.
  • Placuszki waniliowe ze startymi jabłkami 2. Umyte, obrane ze skórki jabłka od razu do ciasta zetrzeć na tarce szatkownicy na plasterki.
  • Placuszki waniliowe ze startymi jabłkami 3. Jabłka dokładnie wymieszać z ciastem i zostawić pojemnik na 30 minut na blacie kuchennym.
  • Placuszki waniliowe ze startymi jabłkami 4. Na patelnię wlać olej rzepakowy, rozgrzać i kłaść nie duże porcje ciasta na placuszki.
  • Placuszki waniliowe ze startymi jabłkami 5. Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu (za duży ogień przypiecze mocno z wierzchu a w środku mogą być surowe), tak średnio do 3 minut z każdej strony, odkładać na talerz, przed podaniem po0sypać pudrem cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować