Soczewiaki rodem z suwalszczyzny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki zmielić, lub przecisnąć przez praskę. Wbić jaja, dodać mąkę i przyprawy. Ciasto wyrobić. Podczas wyrabiania ciasto ziemniaczane może lepić się do rąk. Nie należy wtedy dosypywać maki bez umiaru, gdyż kotlety wyjdą bardzo twarde. Proponuję co jakiś czas umyć ręce. Tu znacznie ułatwi wyrabianie ciasta.
2.Soczewicę należy wypłukać pod wodą. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek i posiekana marchew. Wszystko razem dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy soczewicę, i dusimy, do miękkości podlewając wodą (jeszcze lepiej bulionem warzywnym). Doprawiamy do smaku.
3.Przed formowaniem soczewiaków zwilżmy dłonie. W dłoniach formujemy placuszki, na które wykładamy łyżkę farszy. Zlepiamy ze wszystkich stron, formując jajowate, spłaszczone kotlety. Panierujemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
4.Soczewiaki świetnie smakują z sosem np. grzybowym, pieczarkowym czy nawet koperkowym.
Porady
Do farszu można dodać także wędzony boczek. Na pewno wzbogaci to dodatkowo smak potrawy.
Komentarze