Soczewiaki rodem z Suwalszczyzny

4.49 (203 ocen)

'Kotleciki' z ciasta ziemniaczanego z farszem z soczewicy. Chrupiące, delikatne i bardzo smaczne.

Składniki:

  • Ciasto ziemniaczane:
    ok 1 kg ugotowanych ziemniaków
    2 jaja
    mąka pszenna- ok 1/3 ilości ziemniaków
    majeranek, sól, pieprz
    Farsz:
    ok 200g soczewicy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 nieduża marchewka
    sól, pieprz, majeranek- do smaku

    Panierka:
    - 2 jaja
    - bułka tarta

    -olej

Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczewiaki rodem z suwalszczyzny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki zmielić, lub przecisnąć przez praskę. Wbić jaja, dodać mąkę i przyprawy. Ciasto wyrobić. Podczas wyrabiania ciasto ziemniaczane może lepić się do rąk. Nie należy wtedy dosypywać maki bez umiaru, gdyż kotlety wyjdą bardzo twarde. Proponuję co jakiś czas umyć ręce. Tu znacznie ułatwi wyrabianie ciasta.
  • 2. Soczewicę należy wypłukać pod wodą. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek i posiekana marchew. Wszystko razem dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy soczewicę, i dusimy, do miękkości podlewając wodą (jeszcze lepiej bulionem warzywnym). Doprawiamy do smaku.
  • 3. Przed formowaniem soczewiaków zwilżmy dłonie. W dłoniach formujemy placuszki, na które wykładamy łyżkę farszy. Zlepiamy ze wszystkich stron, formując jajowate, spłaszczone kotlety. Panierujemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • 4. Soczewiaki świetnie smakują z sosem np. grzybowym, pieczarkowym czy nawet koperkowym.

Porady

Do farszu można dodać także wędzony boczek. Na pewno wzbogaci to dodatkowo smak potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować