Ciasto karmelowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukry i proszek wymieszać w misce. Dodać zimną margarynę, pokrojoną w kostkę oraz żółtka i wszystko razem energicznie wymieszać. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na minimum 30 min.
W rondelku rozpuścić cukier, do mieszania najlepiej jest użyć sylikonowej szpatułki. Gdy się całość rozpuści należy ostrożnie wlać podgrzaną śmietankę. Karmel zacznie buzować, a na jego powierzchni pojawi się obfita piana. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Po upływie ok 20 min dodajemy partiami zimne masło, które należy wmieszać w masę, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
2.Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, po czym stopniowo dodajemy cukier, nadal ubijając. Masa zrobi się gęsta i lśniąca, na koniec dodajemy sok z cytryny.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, po czym przekładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem, smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę ubitych białek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st C, na ok 30 min. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
3.Orzeszki siekamy, podprażamy na suchej patelni, dodajemy do karmelu.
Gdy oba blaty cista wystygną,wykładamy na jeden z nich większą część karmelowej masy, przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę karmelu. Możemy posypać płatkami czekoladowymi.
Komentarze