Ciasto karmelowo-orzechowe

0 (0 ocen)

Wbrew pozorom proste w wykonaniu i nie zajmuje aż tak dużo czasu, a zaskoczy niejednego domownika. Zapraszam na ciasto karmelove :)

Składniki:

  • Ciasto:
    250g margaryny
    200g mąki pszennej
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    5 żółtek

    Piana z białek
    5 białek
    5 łyżek cukru pudru
    łyżeczka soku z cytryny
    szczypta soli

    Dżem z czarnej porzeczki ok pół szklanki

    Karmel:
    2 szklanki cukru
    1/3 szklanki śmietanki 30%
    100 g masła

    1 szklanka orzeszków ziemnych bez łupinek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto karmelowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukry i proszek wymieszać w misce. Dodać zimną margarynę, pokrojoną w kostkę oraz żółtka i wszystko razem energicznie wymieszać. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na minimum 30 min.

    W rondelku rozpuścić cukier, do mieszania najlepiej jest użyć sylikonowej szpatułki. Gdy się całość rozpuści należy ostrożnie wlać podgrzaną śmietankę. Karmel zacznie buzować, a na jego powierzchni pojawi się obfita piana. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Po upływie ok 20 min dodajemy partiami zimne masło, które należy wmieszać w masę, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, po czym stopniowo dodajemy cukier, nadal ubijając. Masa zrobi się gęsta i lśniąca, na koniec dodajemy sok z cytryny.
    Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, po czym przekładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem, smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę ubitych białek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st C, na ok 30 min. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
  • 3. Orzeszki siekamy, podprażamy na suchej patelni, dodajemy do karmelu.
    Gdy oba blaty cista wystygną,wykładamy na jeden z nich większą część karmelowej masy, przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę karmelu. Możemy posypać płatkami czekoladowymi.

Porady

Najlepiej smakuje schłodzone :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować