soczewiaki (tradycyjny przepis)

4.95 (168 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Soczewiaki przyrządzone według tradycyjnych receptur można zjeść jeszcze w okolicach Sejn i Suwałk. Niegdyś był to przysmak biedaków, bo do ich wykonania wystarczały ziemniaki, garść soczewicy i cebula. Wpisane są na listę wyrobów lokalnych.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków,
    1 jajko,
    1 duża cebula,
    pół szklanki soczewicy (najlepiej zielonej),
    gruby plaster boczku (najlepiej wędzonego),
    ze 3-4 łyżki mąki pszennej,
    sporo soli i pieprzu,
    olej.
Wystaw ocenę:

4.95 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Soczewiaki (tradycyjny przepis) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namoczyć na noc.
  • 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Soczewicę odgotować. Wszystko ostudzić.
  • 3. Ziemniaki obrać. Zmielić w maszynie do mielenia mięsa, albo trzykrotnie ubić tłuczkiem do ziemniaków. Muszą przybrać lekko ciągnącą się konsystencję, jak puree. Do ziemniaków dodać jajko i stopniowo mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i zbyt mocno nie przywierać do rąk.
  • 4. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Nie żałować zwłaszcza pieprzu, bo soczewica jest dosyć mdła w smaku.
  • 5. W zależności od rodzaju wykorzystanej soczewicy - można ją zmielić albo zostawić w pierwotnym stanie. Dodać ją na patelnię i delikatnie podsmażyć.
  • 6. Z masy ziemniaczanej formować małe placki, na środek dodawać po łyżce farszu i zakleić brzegi. Nadać prostokątny kształt. Piec w 180/190 stopniach przez ok. 40 minut [można też je usmażyć w głębokim tłuszczu].

Porady

Do przyrządzenia soczewiaków potrzeba trochę cierpliwości i czasu, dlatego danie to serwowano w niedzielę, gdy gospodyni miała mniej roboty w domu. Do pracy wykorzystywano także mężczyzn, do nich należało ubicie tłuczkiem ziemniaków na ciągnącą się miazgę. Na szczęście dziś wystarczy maszyna do mielenia mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rośliny strączkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować