Drobiowe roladki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi myjemy, usuwamy błony i przekrajamy wzdłuż na dwa płaty. Rozbijamy tłuczkiem, możliwie jak najcieniej. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem
2.Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka, podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiając solą, pieprzem i odrobina cukru. Dusimy ok 5 min.
3.Poobijaną pierś smarujemy serkiem, na środku układamy plaster sera i wykładamy łyżkę farszu cebulowo-paprykowego; zawijamy w roladkę.
Ciasto dzielimy na cztery części (na krzyż), Na środku każdej z nich układamy roladkę. Wystające poza roladkę boki ciasta nacinamy w paski (tak jak na zdjęciu), i zawijamy na krzyż, raz jednej strony, raz z drugiej.
4.Przygotowane sakiewki smarujemy jajkiem i wkładamy do pieca nagrzanego do 220st C na ok 35min. Sakiewki ładnie się zarumienią, ciasto będzie bardzo chrupiące, a środek soczysty i delikatny.
Komentarze