Gęsta zupa z duszonym porem, papryką i wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy, i kroimy w kostkę. Na patelni rozprowadzamy masło, dodajemy marchewkę i groszek. Oprószamy solą i pieprzem i chwilę podsmażamy. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki,liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem. W miseczce mieszamy śmietanę z mąką oraz odrobiną gorącego wywaru. Gdy warzywa się ugotują, zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.
2.Pora i paprykę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie słupki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie, przyprawiając solą i pieprzem. Chwilę dusimy pod przykryciem, posypujemy bazylią.
3.Plastry schabu kroimy na bardzo cienkie paski, doprawiamy sola, pieprzem i papryką. Smażymy na złoty kolor.
4.Zupę posypujemy natka pietruszki. Podajemy z porem i papryką. Na górę wykładamy wieprzowinę. Możemy posypać grzankami z ciemnego chleba.
Komentarze