Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h)

4.5 (196 ocen)

  • 24 godz.

Przepis pochodzi z show Martha6. Kurczak tak przygotowany daje efekt jak z KFC. Jest bardzo soczysty, dobrze doprawiony i bardzo chrupiący. Polecam każdemu kto aż tak bardzo nie liczy kalorii.

  • 24 godz.

Składniki:

  • - duży kurczak - poporcjowany na mniejsze kawałki
    - 3 łyżeczki słodkiej papryki
    - 2 łyżeczki pieprzu cayenne
    - 1 łyżeczka mielonego pieprzu
    - 2 litry wody
    - pół szklanki soli
    - pół szklanki cukru
    - mąka do panierowania
    - olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z solanki 1. Przygotowujemy solankę, wodę z solą i cukrem zagotowujemy i studzimy. W każdą część mięsa wcieramy miks przypraw (papryka, cayenne, pieprz).
  • Kurczak z solanki 2. Wkładamy kurczaka do zimnej solanki i marynujemt w lodówce 24 godziny.
  • Kurczak z solanki 3. Przed smażeniem każdy kawałek opłukujemy (lekko), osuszamy i obtaczamy w mące.
  • Kurczak z solanki 4. Smażymy w rozgrzanym oleju aż się zezłoci. Ja pierwszy kawałek przekoiłam, aż do kości by sprawdzić jaki jest czas smażenia. Wszystko tu odbywa się na oko :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować